Ezek után az élmények után úgy gondoltam, hogy meg kellene próbálkozni ezzel is házilag. Elég sok receptet végignyálaztunk a családommal, de szinte mindhez kész kenyérlisztkeverékeket használtak. (Ettől is óckodom kicsit, nem vagyunk jóban, mármint az adalékanyagok meg én.) Így, pedig úgy adagolom a dolgokat, ahogy jónak látom.
A lisztek bármely normálisabb bioboltban beszerezhetőek.
Hozzávalók:
- 20 dkg barna rizsliszt
- 15 dkg fehér rizsliszt
- 10 dkg hajdinaliszt
- 10dkg burgonyaliszt
- 1 EK kukoricakeményítő
- 1 KK szódabikarbóna
- 2 tojás
- 3 gramm élesztő + 1 EK cukor + víz --> élesztőt ezekkel kelesztem
- 2 EK olaj
- 1 EK só
- Víz (3-4 deci, a lényeg, hogy szépen össze lehessen dagasztani)
Elkészítés:
Összekeverem a hozzávalókat, majd robotgéppel összedagasztom a tésztát. (Persze, lehet kenyérsütő géppel is csinálni, nekem abban sosem kel meg szépen, ezért csinálom másképp.)
Utána kelesztőtálban, meleg vízbe teszem és hagyom, amíg szépen meg nem kell. (Köszi az emlékeztetőt Dóri!) ;)
Papírral bélelt formába teszem és irány a sütő! 220-230 *C-on sütöm, amíg el nem válik szépen (nálam kb. 1 óra szokott lenni) , amikor már majdnem kész, akkor kiveszem, kiborítom, hogy a formában lévő oldalak is színt kapjanak és így sütöm még tovább 10-15 percig.
A tésztába vagy a kenyérbe bátran lehet tenni magvakat is, én eddig lenmaggal próbálkoztam és nagyon finom lett. :)
Zsu, te nem szoktad keleszteni? A rendes kenyereknél ott öregtésztával meg kelesztéssel operálnak, nálunk Anna le is írta, úgy még nem próbáltad? :)
VálaszTörlésDe kelesztek! Csak az kimaradt a leírásnál! Méghozzá jó ideig kelesztettem! :)
VálaszTörlés